5 места, които трябва да посетите, преди да са изчезнали

Списъкът на ЮНЕСКО за световно културно наследство побира 890 забележителности. Някои от най-известните обаче са сериозно застрашени да изчезнат. Подбрахме 5 от тях, които си струва да посетите – в този случай колкото по-скоро, толкова по-добре.

Вавилон

1. Вавилон, Ирак
Един от най-известните антични градове, разположен на около 90 км южно от Багдад, смятан за една от люлките на човешката цивилизация, днес е сериозно застрашен заради военните действия на същата тази цивилизация. След войната в Ирак древният месопотамски град е на границата от изчезване. Щетите, които разположената там военна американска база нанася, са огромни, въпреки защитния пункт, който се опитва да изгради. Например портата на Ищар и Улицата на процесиите, павирана преди 2 600 г., са почти разрушени, в резултат от преминаването на военни машини.
Не се колебайте и го посетете бързо, може би до няколко десетилетия няма да има какво да видите!

Турският вариант на памуковите облаци.

2. Памуккале, Турция

Уникалния природен феномен Памуккале (превод Замък от памук) е създаден в резултат от действието на горещи извори, падащи от 200 м височина и съдържащи калциев оксид, който образува ослепително бели варовикови отлагания. Резултатът е един нереален пейзаж, съставен от вкаменени водопади и поредица от терасовидни басейни. Тази чудна приказка в бяло обаче е сериозно застрашена, защото замърсяването на околната среда силно влияе върху цвета й. До някои части вече не достига вода, в резултат на което белите варовици се превръщат в кафяви и дори черни. Преди до атракцията, наподобяваща памук, са били построени хотели и магазинчета, които вземали част от водата. Днес всички постройки са съборени и са взети сериозни мерки за опазването на уникалния обект. Дали обаче това е достатъчно?

Побързайте да се насладите на чудната приказка за замъка от памук, преди да се е превърнал просто в замък!

Когато думите не стигат, скъпоценностите са красноречиви.

3. Тадж Махал, Индия

Най-популярната туристическа дестинация в Индия посреща до 4 милиона туристи годишно. Белият мраморен мавзолей обаче е на косъм от загрозяване, а причината е отново замърсяване. Сградите прогресивно пожълтяват, а рискът от корозия е голям, в резултат от силно замърсената река, течаща наблизо, многобройните посетители, които докосват сградата, облаците прах и дим, дело на индутрията и превозните средства. Местните власти се борят с всички сили за съхраняването на монумента, дори е изградена лаборатория, която следи замърсяването на въздуха, но тези мерки засега не дават почти никакъв резултат.

Тадж Махал е като бял дроб на човек, подложен на никотинна зависимост. Имате цигара време да го посетите!

Съберете две от чудесата на света - посетете пирамидите.

4. Пирамидите в Гиза, Египет

Най-известните паметници в света са посетени от мнозина, а почти няма човек, който да не е чувал за тях. Славата обаче е нож с две остриета, тъй като прекалената върволица от туристи е на път да смаже величествените пирамиди. Единственото оцеляло нещо от Седемте чудеса на античния свят е подложено на риск, заради замърсяването на въздуха, тоновете отпадъци, милионите ръце, искащи да си вземат нещо за спомен и армиите от бедни, които непрестанно опитват да пробутат на чуждестранните туристи откраднати части от феномена.
Посетете пирамидите отговорно, с едно наум, че капката дълбае камъка не със сила, а с постоянство!

Венеция е една от най-популярните световни дестинации.

5.Венеция, Италия
Един от най-романтичните градове в света, пристанище на Адриатическо море и дом на стотици гондоли, е разположен върху множество малки островчета. Градът е уникален със своята архитектура, но и с факта, че е построен върху дървени подпори. Венеция обаче потъва с около 1 мм на година. През есента и зимата все по-често площад „Сан Марко” е наводнен. Обсъждат се редица проекти за спасяването на града от наводненията, но засега нито един план не довежда до успешно решение на проблема. За съжаление това не е единственият проблем на Венеция – от 2009 г. местното население организира символично погребение на града заради обезлюдяването му. Благодарение на високите цени, резултат от хилядите туристи, които се изсипват на ден в града, местното население е принудено да напуска родния си град. За справка коренните жители на града са 60 хил., а дневният брой туристи – 55 хил.
Гмурнете се във Венеция смело, тя си заслужава да бъде посетена!


Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress