Предстоящи събития

24.03.2012 г. Празник на град Елхово

През 1994 г. Общински съвет Елхово взима решение ежегодно да се чества празник на град Елхово през най- близките събота и неделя до 26 март. Празника се чества всяка година, като се отбелязва с множество културни и спортни мероприятия.

22.03.2012 г. Празник на град Велико Търново

Празникът на Велико Търново се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март ст. ст.) 1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици.
Първите сведения за честването на 22 март като празник на Велико Търново се срещат още през 1879 г. Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма “Св. Четиридесет мъченици”, състоял се на 9 март (ст.ст.). На отслужената литургия присъстват императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войската, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в града Учредително събрание, много граждани. За първи път след петвековното робство не само търновци, но и цялото народно представителство, засвидетелстват почит към миналото. Оттогава до 1944 г. денят на Светите четиридесет мъченици ежегодно се празнува като ден на Търново и празник на Търновския гарнизон.

03.03.2012 г. Национален празник на България

На тази дата през 1878 г. е подписан мирният договор от Сан Стефано между Русия и Османската империя, с който се поставя началото на съвременната Българска държава. 3-и март се отбелязва на цялата територия на страната с празнични шествия, поклонения и поднасяне на цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението.

17 -21.03.2012 г. Празник на град Кюстендил

“Кюстендилска пролет” се отбелязва от 1966 година. Той има дългогодишна история, като празник “Св. Св. 40 мъченици” отбелязван в м. “Хисарлъка”.
От 1966 г. се провежда кокнкурс за избор на девойка “Кюстендилска пролет“ с две подгласнички. Това е първият в страната конкурс за най-красивото момиче в града. Като градски празник е обявен за неприсъствен ден с решение на ОбС.
Празникът се организира от Общината с участието на най-изявените художествени състави и изпълнители от града. Когато добива популярност, гост-изпълнители са били най-популярните състави и шоумени от страната.
„Кюстендилска пролет“ се провежда под патронажа на Кмета на града. Това е и първият в страната празник, който има статут и е патентован в Патентно ведомство на Република България. Финансира се от спонсори, дарители и рекламодатели.

13.02. 2012 г. Празник на град Мизия
Община Мизия се намира в Северозападна България, област Враца.

14.02.2012 г. Празник на община Ново село, област Видин

Ново село, Видинско се намира в северозападния ъгъл на България: разположено на брега на р. Дунав, отстои на 25 километра от административния център гр. Видин и 12 километра източно от устието на граничната р. Тимок. Пълноводната река с изобилна риба, хубавото плодородно поле изпъстрено с вековна гора и ливади, с тучни пасища с красивата природно надарена местност “Камъка” и “Бърдо” са привлекли вниманието на първите заселници, които решават да си основат селище с название Ново село. Дали са това име поради обстоятелството, че е било по-ново в сравнение с другите по-стари околни села.

14.02.2012 г. Празник на град Ивайловград

14 февруари е обявен за Ден на Ивайловград с Решение No9 от 12.02.2001 г. на Общински съвет. Това е дата, на която лозарите от Ивайловград и околните села Свирачи, Белополяне, Славеево и Драбишна прануват по стар стил Деня на лозаря и винаря – Трифон Зарезан.
На този ден се зарязват лозите, за да се събудят за нова по-богата реколта. Чества се деня на лозарството и виното- две богатства, които носят непреходната слава на този град. Празникът връща отново и отново назад в историята, при началото, при традициите, при неизчерпаемия извор на духовна мощ. Той е и повод да погледнем и в днешния, и в утрешния ден на нашия роден град и да кажем: Ивайловград е и ще бъде.


13-14.02.2012 г. Празник на община Сухиндол

Празника на община Сухиндол съвпада с празника на лозарите и винопроизводителите. 14 февруари – Трифон Зарезан е денят, в който по уникален начин са вплетени миналото и настоящето, многовековните традиции на нашите деди да правят хубаво вино. Сухиндолци спазват завещаната традиция и честват празника.

05.02.2012 г. – Празник на село Кътина, обл. София

Години наред кътинци отбелязват като свой празник първата неделя от месец февруари с народна музика, наздравици и много настроение. Това е денят на завръщането на пролетта според поверието. Местните жители почитат Трифон Зарезан, който, според традицията, поглежда към изгрева, прекръства се 3 пъти, а след това отрязва и първите 3 лозови пръчки. След това лозята се поливат с местно вино. На празника се събират на площада стотици местни хора и гости. Оргаанизира се конкурс за най-добро вино от новата реколта. Участници могат да бъдат всички желаещи със собственоръчно произведено вино. Празненството продължава цял ден с много веселба на площада на селото, подкрепена с вино и народна музика.

14.01.2012 г. – Празник на село Голямо Белово, област Пазарджик

Селото отбелязва своето освобождение от турско робство. Тогава се пали голям огън и се пие греяно вино. Това е стар обичай, останал от посрещането на руските войски на 14 януари 1878 г.
Село Голямо Белово е разположено между три планини: Рила, Родопите и Средна гора. Една от забележителностите на селото е Алабашката поляна, посещавана от Иван Вазов и Алеко Константинов. Забележителност са руините от старинния град Левке в края на селото. Тук се намира и най-старата църква в Пазарджишка област – „Свети Георги“ на 200 години, която в момента е в процес на ремонт. В Голямо Белово има къща, в която Стоян Михайловски е прекарал кратка част от своя живот.

28.01.2012 г. – Празник на град Разград

На този ден през 1878 г. градът е освободен от османско иго по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878). За първи път този празник е честван на 28 януари 1994 година. По традиция на провежданото ежегодно тържествено събрание, се отбелязва раждането на всеки нов жител на Разград, чийто кръстник става кметът на града. На празника се посвещават организирани спортни и културни изяви от различни институти и организации, изложба-базар „Произведено за вас“ и мн. други, в които населението на град Разград взема активно участие.

29.01.2012 г. – Празник на град Търговище


На този ден през 1878 г. градът е освободен от османско иго по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878). За първи път този празник е честван на 29 януари 1993 година.

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress