Българските постижения

България е малка държава, сгушена в своята история, традиции и култура, но българският гений не остава скрит от света. Следват няколко български постижения, с които се гордеем пред всички останали нации:

-Няколко хилядолетия преди Христа прабългарите създават една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.

-През своята дълга история България няма пленено бойно знаме.

-Създадена през IX век, днес Кирилицата е третата официална азбука в Европейския съюз.

-В некрополите край Варна са открити златни предмети на 6000 години, които са признати от историческата наука за най-старото обработено злато в света.

-Джон Атанасов е един от изобретателите на електронната сметачна машина „ABC“, разработена през 1937 година, която е първообраз на съвременния компютър.

-Датиращ от VII век, „Мадарският конник“ е най-старият скален релеф в Европа.

-Асен Йорданов конструира първия български моторен самолет през 1915 г. Той въвежда третото крило в самолетостроенето и е един от създателите на въздушната възглавница.

-През 1955 г д-р Стамен Григоров открива млечнокиселата бактерия „Lactobacillus bulgaricus“. Тя се използва за производството на уникалното българско кисело мляко.

-Известен като „феномена на века“, шестият тон на сърцето е открит през 1955 г. от д-р Иван Митов. Това откритие променя развитието на съвременната кардиология.

-През 1971г. българският изобретател Петър Петров представя прототипа на първия електронен ръчен часовник, носещ името „Пулсар“.

-Българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“, изпята от Валя Балканска, e избрана за музикално послание от Земята към далечния Космос. От 1977 г. тя пътува на борда на „Вояджър“1.

-През 2003 г. проф. Димитър Съселов и екипът му откриват най-отдалечената планета, известна на астрономите. Тя се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец и е наречена OGLE-TR-56b.

автор Ивайло Кючуков

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress