Дряновски манастир “Свети Архангел Михаил”

На 28 км югозападно от Велико Търново, в ждреловидната долина на Дряновска река, се намира един от символите на българщината – манастирът “Св. Архангел Михаил”, построен през 1187 г. от Асеневци. Манастирът е разрушаван и възстановяван от местните хора цели три пъти. По време на Априлското въстание (1876 г.) е превърнат в крепост на четата на поп Харитон и Бачо Киро. В църквата се съхраняват икони от габровски майстори.
В Дряновския манастир се намира музейната експозиция „Археология и Възраждане”. Находките, открити в района на манастира, са изложени тук и разказват за развитието на района и светата обител. Основно място в експозицията заема историята на Априлското въстание. Сред експонатите са лични вещи на въстаниците, снимки, оръжия, дрехи и др. В музея могат да се закупят информационни материали и сувенири.
Непосредствено до църквата се намира мавзолей с параклис и костохранилище. Мавзолеят е издигнат в памет на загиналите въстаници, а в него се пазят костите им.
В района на манастира, обявен за национален туристически обект, има добре поддържана туристическа инфраструктура – двузвезден хотел и ресторант, хижа, магазини за сувенири, удобен и широк паркинг. Обектът се радва на висока посещаемост.

Храмовият празник на манастира се чества на 8 ноември – Архангеловден.

Забележителности в близост до манастира:

  • На около 280 м се намира пещерата Бачо Киро.
  • Районът около Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро е изходна точка за туристически преходи до селата Боженци, Геша, Ритля и др.
  • Екопътеки – Дряновската екопътека, която се движи по бреговете на река Андъка, Екопътека – Via Ferrata покрай брега на река Дряновска до водопада Сини вир.  Маршрутът представя прекрасна гледка към каньоните на реките Дряновска и Андъка. Екопътеката продължава по платото „Стринава”, където има останки от крепостта „Градът”. Оттук пътеката продължава назад до местността Манастирско лозе.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress