Къща за гости Сава Купеца

Къща за гости „Сава Купеца“ е построена в периода 1855 – 1860 год. от Сава Джендов Купеца (богат търговец от с. Жеравна). Къщата е изградена във възрожденски стил и е една от най-големите в с. Жеравна. Нейният външен вид и интериор на вътрешните помещения следват архитектурната традиция на Арбанашките къщи.
Къща за гости „Сава Купеца“, с. Жеравна, предлага два вътрешни салона, отоплителната камина на двете източни стаи на първи етаж, вътрешни тоалетна и мивка. Разполага със 7(седем) единични стаи и 1(един) апартамент, красиво аранжиран двор, открит басейн, както и просторна механа за своите гости и посетители. Всяка от стаите в къщата за гости е луксозно обазведена и разполага с широки и удобни спални, сателитна телевизия със 62 програми, хладилник – минибар и санитарен възел с ветилатор и сешоар, душкабина и вана.

Всички подове в къщата за гости „Сава Купеца“, с. Жеравна са застлани с автентични котленски килими, изработени от местни майстори тъкачи.

Не забравяйте да посетите и просторната механа към къщата, която е прекрасен образец на дърворезбарското изкуство в характерен жеравненски стил. Кухнята на механата е с най-съвременно оборудване и е пригодена да прави кулинарни чудеса за своите гости.

За пълноценна почивка на своите гости, къща за гости „Сава Купеца“ разполага и с прекрасен открит басейн, снабден с удобни шезлонги и чадъри. Ще се насладите на прохлада и пълна отмора, докато плувате в кристалните води на нашия открит басейн. До големият басейн е разположен и детски басейн за най-малките гости на хотела.

„Къщата на САВА-КУПЕЦА“е регистрирана като паметник на културата.

Адрес:
с. Жеравна
телефон за връзка: 0888 50 14 67
e-mail: kostadinov_kr@abv.bg
Уебсайт: savacupetsa.com

Един коментар към “Къща за гости Сава Купеца”

  1. Галя каза:

    Почивката ни през месец юли 2018 година в къщата за гости Сава Купеца в Жеравна беше чудесна!
    Багодарни сме от все сърце за изключително сърдечното гостоприемство, за вкусната храна , за прекрасните условия за пълноценен отдих ! Живописната панорама , тишината, спокойствието , атмосферата на автентичнта къща от 1840 година на предприемчивия жеравненец Сава Купеца , модерно обзаведена с естетически вкус и усет за съвременния интериор от XXI век, ни заредиха с енергия и сила!
    Мили стопани! Съхранете любовта към родината, към красивата ни природа – кътче от рая на земята, към културните ценности, към всичко българско!
    С благодарност и пожелание за нови срещи : Галя от Варна.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress