7 емблематични ястия от света

Културите и страните се определят с храната си и много от тях с право могат да се гордеят с кулинарното си наследство. Някои от ястията са толкова емблематични, че носят името на родното си място, и, разбира се, са най-вкусни именно там.

Ако обичате глезотийките на интернационалната кухня, ви предлагаме пътешествие из няколко места и техните задължителни за вкусване блюда:

Бъфало уингс (пържени крилца)

Семейството на Тереса Белисимо все още води спорове, защо тя създава любимата храна за феновете на Superbowl. Дали тя се е опитвала да нахрани изгладнелите пияни около себе си или е използвала натрупаното месо е без значение. Едно нещо е сигурно: няма да ви интересува нищо, докато дъвчете пържените крилца, задушени в горещ, пикантен сос в Anchor Bar на семейство Белисимо в Бъфало, Ню Йорк.

Пекинска патица

Първият пекински ресторант за патица Bianyifang, открит през 1416 г., все още предлага невероятни блюда с птицата. Хрупкавата, крехка коричка на патицата в ресторанта се постига чрез няколкодневен процес. Най-големият ресторант за патица в страната Quanjude може да обслужва по 5000 поръчки на ден. Трябва да видите седеметажния ресторант, за да повярвате, че той наистина съществува.

Йоркширски пудинг

Този потомък на традиционния пудинг е бил измислен в Северна Англия, като евтин начин да се придаде по-богат вид на неделното печено месо. През 2008 г. Кралското общество по химия реши, че за да бъде наречен един пудинг Йоркширски, той трябва да е висок поне 10 см. Друга част от британците пък казват, че истинският Йоркширски пудинг трябва да ви бъде сервиран от местните в Йоркшир, които го правят горещ, мазен и хрупкав.

Салата Ница

Бреговете на Средиземно море в частта на Ница са известни като мястото „където рибата живее в морето и свършва в салатата”. Перфектната салата Ница включва именно част от тази риба и гледка към морето. В интернет съществуват много дебати за „оригиналните” съставки на салатата. Повечето коментатори на темата са съгласни, че задължителни елементи в салатата са аншоа, артишок, домати и черни маслини. За другите съставки се водят спорове, но едно е важно – всичко в салатата да бъде обилно залято с местния зехтин.

Шоколадови блокчета Нанаймо

Тези трипластови вкусотии традиционно включват пласт с шоколадови бисквити и кокос, пласт от ванилия или яйчен, маслен крем, и най-отгоре дебел слой шоколад.

Да седнете в някое от кафенетата на търговската улица в Нанаймо (на остров Ванкувър), означава да отдадете почит на домашното сготвено от жени, наричани Мейбъл, Джой и Джойс, за които се твърди, че измислят оригиналната рецепта през 50-те години.

Моле Поблано

Жителите на Пуебла (Поблано) претендират, че правят най-доброто моле в Мексико. Този гъст, тъмен сос обикновено включва най-малко 20 съставки (включително най-различни чили чушлета и шоколад) и традиционно се залива върху пуйка. Една от известните истории за произхода на соса включва монахините от манастира Санта Роса, които искали да нахранят архиепископа. Те били бедни, но вдъхновени от ангел, смесили различни видове люти чушки с вчерашен хляб, ядки и шоколад и ги оставили да къкрят за няколко часа. Архиепископът харесал много резултата. Може да си хапнете от соса на Синко де Майо или по Коледа.

Сингапурски чили раци

Горещият Сингапур е рай за тези, които обичат да похапват; той е истински азиатски събирател, усъвършенствал най-популярните ястия от региона. Все пак има едно ястие, което може да се нарече чисто сингапурско и това е сингапурският чили краб, измислен през 1950 г. от собствениците на рибния ресторант Палм Бийч.

Вземете си бира и хапнете от сочните раци в сладък, лепкав чили сос, които се продават на пазара на амбулантните търговци. Техният вкус ще ви донесе истинска нирвана.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress