Още 5 места, които трябва да посетите, преди да са изчезнали

И тъй като само една статия не е достатъчна, представяме ви още 5 застрашени обекта. В нашия списък влиза и античната крепост „Нове“, близо до Свищов, която е на ръба на разрухата, а което е по-лошо – и на забравата.

1. Мъртво море (Израел, Йордания)

Мъртво море е известно с лечебните си свойства.

Най-соленият воден басейн в света (съдържанието на сол във водата достига 330 промила) е застрашен да пресъхне. Уникалната туристическа дестинация е на път да изчезне от лицето на Земята, поради факта, че равнището на водата намалява всяка година. Причината за това е отклоняването на река Йордан (главен приток на Мъртво море) от Израел, Йордания и Сирия. Речната вода се отклонява за селскостопански цели, но това нарушава непоправимо химичния състав на морето. Обсъждат се спасителни операции, които да „съживят” Мъртво море, посредством „трансплантация” на вода от Червено море, но въпреки това проблемът изглежда неразрешим.
Посетете Мъртво море, преди името му да се е препокрило с действителността!

2. Крепостта „Нове“ (България)

Огромният античен военен лагер "Нове".

Римският лагер „Нове“, разположен близо до Свищов, е бил предна стража в северозападната провинция на Римската империя Мизия.
Надписи, монетно съкровище, бронзови статуи, скулптура на император Каракала са само част от находките, разкриващи архитектурната забележителност. Руините на римския военен лагер обаче са подложени на сериозен риск от редица природни явления: растителност, наводнения, горещини, ерозия, нестабилност на почвата и още куп други неприятности. Всички тези фактори допринасят за влошаване на състоянието на структурата на глинените, дървените, каменните и тухлените стени. Предприети са спешни мерки за запазване на забележителността, но едно важно явление, доста далеч от природата, пречи за тяхното осъществяване – липсата на финансиране.
Отидете да видите крепостта „Нове“, преди да се е сляла с местната флора и фауна!

3. „Sagrada Familia“ (Испания)

Незавършената мечта на Антонио Гауди.

Най-грандиозната катедрала, която Западът е виждал, носи името „Саграда Фамилия” (в превод Светото семейство) и е дело на талантливия архитект Антонио Гауди. Към настоящия момент катедралата все още не е напълно довършена, но това не й пречи да бъде най-големият източник на доходи в областта на туризма в цяла Испания. Емблематичната църква обаче, която изобразява раждането, живота и смъртта на Христос, е на път да стане жертва на стремглавата транспортна инфраструктура. Местните власти планират да прокопаят тунел за високоскоростен влак, буквално на метър и половина от “Светото семейство”. Експертите се опасяват, че дори ако конструкцията на храма издържи на вибрациите при строежа на тунела, то постоянните вибрации от преминаващите влакове при ежедневната му експлоатация вероятно ще предизвикат появата на големи пукнатини в купола на базиликата, който се издига на височина от 75 метра над главите на десетките хиляди посещаващи го ежедневно туристи.
Препускайки с пълна пара във вашето ежедневие, обърнете внимание на сградите, покрай които минавате, може да не ви чакат дълго!

4. Фамагуста (Кипър)

Фамагуста - призрачният пясъчен град.

Фамагуста е най-известният кипърски град от древността до днес. Гръцкото му име е Амохостос, което означава “потънал в пясъка”. През XIII в. Фамагуста е най-богатият град в света. Чували сме за него от Вапцаров, но редом с него и Шекспир е привлечен от романтиката му. Великият драматург го избира като част от декора за драмата си “Отело”. Днес Фамагуста представлява двоен град, като от едната страна е призрачният град Калето вътре в крепостните стени, включващ рушащото се венецианско наследство, от друга – разрастващият се аморфен нов град, също така изоставен. След турската инвазия от 1974 г. Фамагуста остава в северната турска част на острова, а след това под охраната на умиротворителните сили на ООН, но на практика във владенията на турската армия. Движението из него е строго ограничено, а влизането в изоставените къщи – строго забранено. И въпреки че има планове отново да бъде заселен, може би след десетилетия двете части на града ще започнат да отговарят на описанието “потънал в пясъка”.
Още един призрачен град! Какво следва? Може би призраците да си основат държава!

5. Мачу Пикчу (Перу)

Мачу Пикчу в превод означава стар връх.

Построен от инките през 15 в., архитектурния комплекс Мачу Пикчу е сред новите седем чудеса на света. Градът е разположен на върха на планински хребет, на височина 2057 м над долината на река Урубамба. Световната забележителност е изложена на опасност от разрушение, като причините за това още са в процес на обсъждане. Дали проливните дъждове, довели до прекъсване на железопътната линия в подножието на Мачу Пикчу, или непремислените действия на администрацията на музейния комплекс, която разгръща инфраструктура за обслужване на рязко нарасналия през последните години туристически поток, не е ясно. През 1532 г. инвазията на Испанската империя започва по превъзходната пътна система, създадена от инките. В резултат от това всички жители на града мистериозно изчезват.
През 2011 г. туристът е свикнал с какви ли не екстри, повишаващи нивото на неговото обслужване по пътя световните туристически дестинации, че в резултат от това може да изчезнат и самите дестинации, при това съвсем не толкова мистериозно!

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress