Италия част I

Italiano

“Същността на учтивостта е да се опитате да говорите и да се държите така, че на вашите събеседници да им бъде приятно с вас”.

Жан дьо Лабрюйер

Когато опознавате нова държава, освен със забележителностите, историята, забавленията, несъмнено ще се сблъскате и с особеностите на нейната култура. В този случай местните обноски не са единствено съвкупност от строги правила на поведение, а възможност за осъществяване на по-добра комуникация и израз на уважение към чуждата нация и традиции. За да имате по-голяма свобода в общуването, не отивайте неподготвени в чужда държава!

Италианците знаят как да се радват на живота.

Италианците са отворени, смели, страстни и енергични натури. Техните забавни правила за поведение са по-скоро забавни, отколкото правила!

Общуване

Italiano Дори да не владеете друг език в Италия, освен вашия роден, не се притеснявайте – италианците общуват с жестове и мимики повече, отколкото с думи. Освен това там е прието хората да се докосват много повече по време на общуване, в сравнение с много други места по света. Докато японецът, например, е научен да крие емоциите си, италианците се изразяват открито. Безспорно разговорът с италианци е много интересен, както казва Орсън Уелс: “Италия е пълна с актьори, като повечето са много добри”.

Italiano Италианците поздравяват приятелите си с две леки целувки по бузата, първо отдясно, а след това от ляво. Тази форма на поздрав е приета и при познати.

Italiano Те са изключително вежливи и истински виртуози в комплиментите. Ласкателството е толкова често срещано, че ако отидете на зъболекар, той непременно ще похвали зъбите ви.

Italiano Общуването след работно време е важна част от деловите взаимоотношения в Италия. Един чужденец не бива никога да отказва покана, освен ако не е абсолютно наложително да го стори.

Italiano В Италия се доверяват на първото впечатление. Според това как изглеждате и с какво сте облечени, те ще преценят веднага що за човек сте.

В света на бизнеса хубавите дрехи са белег за успех.

Бизнес отношения

Italiano Не очаквайте бързи решения или действия от италианската бюрокрация и правни системи.

Italiano Мода и моден дизайн са запазени марки на Италия, ето защо в света на бизнеса хубавите дрехи са белег за успех.

Italiano Италианският е официален език, въпреки че има много различни диалекти. Английски език е нещо обичайно за бизнес средите.

Italiano Избягвайте да говорите за религия, политика и за Втората световна война.

Italiano Смята се за обидно да попитате вашия събеседник каква е неговата професия.

Italiano Подходящи теми за разговор включват: италианската култура, изкуство, храна, вино, кино, семейство.

Italiano Италианците работят, за да живеят, а не обратното. Най-важното за тях е да се радват на живота и да имат достатъчно свободно време за семейството и приятелите си. Едномесечния отпуск през лятото се счита за нещо свято и неприкосновено. За италианците парите са средство за забавление, а не крайна цел.

Italiano Не очаквайте още на първата среща италианците да преминат към деловата част. Те обичат да опознават хората, с които евентуално ще имат делови отношения, затова предпочитат да правят бизнес с членове на семейството си. Едва след като са имали достатъчно възможности да преценят характера ви, миналото и целите ви, те ще бъдат готови да изслушат намеренията, предложенията и исканията ви.

Един коментар към “Италия част I”

  1. Deana каза:

    Почти всичко е точно така.Може би има разлика между северна и южна Италия,но гарантирам,че в северна Италия едно от първите неща,които ги интересува,за да си създадат цялостно впечатление за теб е какво работиш.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress